بوم شناسی

قالب وبلاگ


بوم شناسی
بوم شناسی علم مطالعه روابط موجودات زنده با همدیگر و همچنین محیط آنهاست 
نويسندگان

براى تدوين برنامه جهت احياء، بهره‌بردارى، و اداره صحيح مرتع، ابتدا بايد آن مرتع را خوب بشناسيم و براى اين‌کار بايد از پوشش گياهى خاک، وضعيت اقليمى منطقه و استعدادهاى نهفته در آن اطلاعات لازم را در دست داشته باشيم. چه بسيار مراتعى که استعداد کافى براى رويش گياهانى با بهره‌دهى مناسب دارند ولى آن گياهان به‌دلايل گوناگون از جمله چراى مفرط و نبودن مديريت صحيح از بين رفته يا در حال نابودى هستند و چه بسا گياهانى که پيش از اين در منطقه نبوده‌اند ولى اگر وارد شوند بتوانند سازگارى مناسب و باردهى خوبى را از خود نشان دهند. مطالعات بوم‌شناسى و جغرافياى گياهى مى‌تواند اينگونه استعدادها را بشناساند.

 روش‌هائى که براى بررسى پوشش گياه توصيه شده است عبارت است از:

- مطالعه استاتيک (ايستائى‌شناسي) رُستنى‌ها که ضمن آن ترکيب گياهي، نحوه زندگى و اهميت هر يک از گونه‌ها مطالعه مى‌شود.

- مطالعه ديناميک (جنبشي) رستنى‌ها که در آن رشد فصلى گونه‌ها و پيشروى و پسروى گياهان بر اثر عوامل مختلف بررسى مى‌شود.

   روش‌هاى جامعه‌شناسى و تيپ پوشش گياهى

در اين روش‌ها که بيشتر جنبه دانشگاهى و علمى دارند و جنبه تجربى آنها کمتر است، به تعريف و تفسير رُستنى‌ها مى‌پردازند. گياهان که به‌طور طبيعى در اجتماعات نباتى گروه‌بندى مى‌شوند از بعضى از گونه‌ها مشخص مى‌شوند، سير تکاملى آنها هميشه به‌سوى دسته‌اى از رستنى‌ها است که در حدّ اعلاء قرار دارند يعنى توجه به حد کليماکس است. اين روش‌ها در مناطق کوچک با آب و هواى معتدل نتايج جالب توجهى را ارائه مى‌دهند ولى براى بررسى مناطق وسيع به‌ويژه با آب و هواى خشک، مناسب نيستند.

   روش‌هاى آمارى و نمونه‌بردارى از پوشش گياهى

در اين روش‌ها از مربات دائمى و خطوط ترانسکت جهت مطالعه استفاده مى‌شود و بيشتر براى مقاصد علمى به‌کار مى‌روند و جنبه اکولوژيکى و گياه‌شناختى آنها کمتر است. روش جامعه‌شناسى گياهى درک تفسير و توضيح رُستنى‌ها و روش آمارى بررسى نسبتاً آشکار رشد، باردهي، توليد و تحول پوشش گياهى را ممکن مى‌کند. ترکيب هر دو روش مى‌تواند سودمند باشد، اين روش ترکيبى را نمى‌توان در آن دسته از اراضى به اجراء در آورد که در فصول مختلف سال و نيز در سال‌هاى متمادى نياز به مطالعات مکرر روى سطوح انتخابى دارند.

   تهيه نقشه‌هاى پوشش گياهى

تهيه نقشه‌ جغرافيائى گياهى براى مناطق وسيع مستلزم آن است که کليه نقاط منطقه مطالعه شده باشند. هر نقشه جغرافيائى گياهى بايد حاوى اطلاعاتى راجع به هر منطقه، اشکوب، بيوکليما، ــ‌چه ‌اکولوژيک و چه فلورستيک‌ــ باشد. از نظر اکولوژيک بهتر است که ميزان حداکثر و حداقل بارندگى‌ها، دماى زمستان و تابستان (سردترين و گرمترين ماه سال) و حتى‌الامکان ميزان رطوبت جو، و هم‌چنين حدود ارتفاعات جغرافيائى و در صورت امکان عوامل زمين‌شناسى و خاک‌شناسى در هر منطقه آورده شود. از نظر رُستنى‌ها، گونه‌هاى گياهى بايد تحت ‌عنوان درخت، درختچه، پيچک، بوته گندميان چند ساله، ساير گياهان چندساله، پيازداران و گياهان يک‌ساله رده‌بندى و تعداد هر يک از گونه‌ها با قيد عنوان زياد، متوسط، کم و نادر مشخص شوند. گروه‌هاى اصلى رُستنى‌ها و گونه‌هاى غالب در هر گروه مانند جنگل، مرتع و استپ مشخص شوند و در صورتى‌که فراوانى يک‌ گونه مربوط به عامل ويژه‌اى مانند نوع خاک، ميزان رطوبت يا تأثير انسان باشد ذکر شود.

 

منبع:

http://vista.ir/content



نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:






برچسب‌ها:
[ یک شنبه 15 مرداد 1391برچسب: روش‌هاى بررسى پوشش گياهى , ] [ 18:4 ] [ حمیدرضا قاسمی ]

.: Weblog Themes By Iran Skin :.

درباره وبلاگ

کارشناس علوم گیاهی، کارشناس ارشد بوم شناسی گیاهی و دانشجوی دکتری فیزیولوژی گیاهی دانشگاه اصفهان
آرشيو مطالب
مهر 1393
مرداد 1393 خرداد 1393 ارديبهشت 1393 بهمن 1392 دی 1392 مهر 1392 شهريور 1392 تير 1392 خرداد 1392 ارديبهشت 1392 فروردين 1392 اسفند 1391 بهمن 1391 شهريور 1391 مرداد 1391 تير 1391 خرداد 1391 فروردين 1391
امکانات سایت

   آی پی رایانه شما :

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 18
بازدید دیروز : 0
بازدید هفته : 18
بازدید ماه : 48
بازدید کل : 12673
تعداد مطالب : 141
تعداد نظرات : 7
تعداد آنلاین : 1